Hari Sabtu yang baru berlalu, berlangsung majlis pertunangan sepupu Dear Hubby. For the event, aku telah diberi mandat (hehe...) untuk menyediakan kek hantaran dengan warna temanya coklat. First time nie...risau gak....tapi cuba jek le. So, inilah hasil dari seorang amatur....
Sebelum di solek |
Selesai Disolek... |
Special request Fondant Cake. So, kena gunakan kek yang agak padat @ tidak terlalu lembut sebab fondat agak berat. Maka, aku gunakan Butter Cream Cheese cake. Resepinya mudah dan senang disediakan. Nak resepi? boleh...boleh...no hal one....
Ini resepi yang sudah dimodified...
Bahan-bahan :
250g Butter
250g cream Cheese
250g gula caster
310g Tepung Gandum
5 biji telur saiz besar
1 sudu teh baking powder
Butter, cream cheese dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan telur satu demi satu (one after another), Bila dah sebati kaup balikkan tepung gandum dan baking powder hingga sebati. Kalau suka boleh tambah parutan kulit lemon dan sedikit perahan lemon. Untuk respi kali ini, Lily gunakan sedikit butter vanila (untuk kurangkan hanyir telur dan mewangikan kek).
Bakar pada suhu 180 c sehingga masak.
Sonang kan kan kan.....
Cuba jangan tak cuba.......
Cuba jangan tak cuba.......
No comments:
Post a Comment