Tuesday, September 8, 2009

Busyuk Ibu Puasa.....


Terasa sayu lak hati. Si kecil yang ibu sangka masih belum faham erti berpuasa rerupanya sudah mula belajar berpuasa. Hari Khamis minggu lepas, semasa ambil Iwan dari Nursery, pengasuhnya memberitahu "Kak...Iwan puasa hari ini..", terkejut gak, antara percaya dengan tidak. Betul ke Iwan puasa. Berkali-kali aku tanya padanya minta kepastian.....Jawapan dari mulut comel itu tetap sama..."Saya Puasalah Ibu..."
Aiseyman....cian Iwan, maknanya dia berpuasa tanpa sahur. So, hari pertama puasa tu mmg Iwan melepek abih! and by the time aku sibuk membuat persediaan berbuka dia sepuluh kali sekejap buka fridge dengan pertanyaan "Bila nak boleh makan nie...."

Waktu berbuka adalah waktu yang paling menggembirakan. Seronok tengok Iwan makan. Start dengan nasi you...pastu baru kuih dan diakhiri dengan susu sekotak.....Ish! ish! Ish! pulun abih anak ibu yang sorang nie....
Sehingga ke hari ini, Iwan masih berpuasa. Belum ada sekalipun dia ponteng tau. Hari minggu sewaktu aku buat biskut raya , dia masih kuat semangat nak puasa walaupun matanya asyik merenung pada biskut yang semerbak baunya. Memang kasihan dan tak sampai hati tapi bila aku suruh berbuka. Katanya...
"Ibu....Puasa mana boleh makan waktu siang. Malam baru boleh makan...kena tunggu azan dulu....".
Adussssss!!!!! tersentuh sungguh, rasa nak mengalir airmata...
Cuba bayangkan, si kecil ini begitu bersemangat berpuasa dan tahu menghormati bulan Ramadhan....bagaimanalah agaknya perasaan orang-orang di luar sana yang tanpa rasa malu makan di khalayak ramai hanya dengan alasan terlupa baca niat, terlupa bangun sahur etc etc.??
Iwan tak bangun sahurpung boleh puasa tauuu!!!!!
He He ...Renung Renungkan......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...